Краљевски Ордени 
Орден белог орла
 
Аверс орденског знака 1. степена 
 
 
 
Звезда 1. степена за ратне заслуге
Краљ Милан I основао је Орден белог орла 23. јануара 1883, истовремено када и Орден светог Саве. Србија је проглашена Краљевином 22. фебруара (по старом, по новом Грегоријанском календару 5. марта) 1882. Бели орао са крилима у полету, васпостављен као државни грб Србије, величанствени је симбол који потиче од византијских царева, а схвата се као универзални симбол хришћанске империје. Користили су га средњевековни владари Србије, као и цареви Светог римског царства, императори Русије и цареви Аустрије; основна разлика је била боја (или метал) којим се представљао орао - сребро за Србију, злато за Византију, црна боја за Свето римско царство и за руске и аустријске цареве.

По ступању на престо 1903. Краљ Петар I наставља да додељује Орден белог орла, али су иницијали Оснивача уклоњени са реверса медаљона и замењени годином проглашења Краљевине (1882), због чега је истовремено датум прогласа Краљевине уклоњен са реверса плавих трака које се спуштају од Круне. 

Орден за ратне заслуге, са укрштеним мачевима између краљевске круне и глава орла, уведен је 1915.г. и додељиван за велику храброст официра на бојном пољу, као и за посебне заслуге током ратних акција. Орден је имао у 5 степена, и био је додељиван српским грађанима и страним држављанима за заслуге у миру или рату, или за посебне заслуге према Круни, држави и нацији. Између 1883. и 1898. године био је највиши орден Србије; 1898. г. Краљевски орден Милоша Великог постаје старији по рангу, а 1904.г. Орден Карађорђевићеве звезде заузима привилеговано место. 

Орден додељује Круна. Скорашње доделе укључују пређашњег Великог магистра Сувереног реда Малтешких витезова (Фра-Анђела де Мојана да Колоња), као и постхумне доделе 1. степена тројици чланова Крунског савета (Бориславу Пекићу, Миодрагу-Мићи Поповићу и Бориславу Михаиловићу-Михизу). 
 
Орденске инсигније су прво израђивали у Бечу (Аустрија) Роте и Синовац, Синови Винцента Мајера, Карл Фисмајстер и Вилхелм Кунц. После избијања Балканских и Првог светског рата инсигније су израђивали Артис Бертран у Паризу (Француска) и Браћа Игенен у Ле Локлу (Швајцарска). 

  

Copyright © 1997 ЊКВ Престолонаследник Александар II
Сва права задржана 
webmaster@dvor.rs