Kraljevski Ordeni
Orden belog orla
 
Avers ordenskog znaka 1. stepena
 
 
 
Zvezda 1. stepena za ratne zasluge
Kralj Milan I osnovao je Orden belog orla 23.januara 1883, istovremeno kada i Orden svetog Save. Srbija je proglasena Kraljevinom 22.februara (po starom, po novom Gregorijanskom kalendaru 5.marta) 1882. Beli orao sa krilima u poletu, vaspostavljen kao drzavni grb Srbije, velicanstveni je simbol koji potice od vizantijskih careva, a shvata se kao univerzalni simbol hriscanske imperije. Koristili su ga srednjevekovni vladari Srbije, kao i carevi Svetog rimskog carstva, imperatori Rusije i carevi Austrije; osnovna razlika je bila boja (ili metal) kojim se predstavljao orao - srebro za Srbiju, zlato za Vizantiju, crna boja za Sveto rimsko carstvo i za ruske i austrijske careve. 

Po stupanju na presto 1903. Kralj Petar I nastavlja da dodeljuje Orden belog orla, ali su inicijali Osnivaca uklonjeni sa reversa medaljona i zamenjeni godinom proglasenja Kraljevine(1882), zbog cega je istovremeno datum proglasa Kraljevine uklonjen sa reversa plavih traka koje se spustaju od Krune. 

Orden za ratne zasluge, sa ukrstenim macevima izmedju kraljevske krune i glava orla, uveden je 1915.g. i dodeljivan za veliku hrabrost oficira na bojnom polju, kao i za posebne zasluge tokom ratnih akcija. Orden je imao u 5 stepena, i bio je dodeljivan srpskim gradjanima i stranim drzavljanima za zasluge u miru ili ratu, ili za posebne zasluge prema Kruni, drzavi i naciji. Izmedju 1883. i 1898. godine bio je najvisi orden Srbije; 1898. g Kraljevski orden Milosa Velikog postaje stariji po rangu, a 1904.g. Orden Karadjordjeve zvezde zauzima privilegovano mesto. 

Orden dodeljuje Kruna. Skorasnje dodele ukljucuju predjasnjeg Velikog magistra Suverenog reda Malteskih vitezova( Fra-Andjela de Mojana da Kolonja), kao i posthumne dodele 1. stepena trojici clanova Krunskog saveta (Borislavu Pekicu, Miodragu-Mici Popovicu i Borislavu Mihailovicu-Mihizu). 

Ordenske insignije su prvo izradjivali u Becu (Austrija) Rote i Sinovac, Sinovi Vincenta Majera, Karl Fismajster i Vilhelm Kunc. Posle izbijanja Balkanskih i Prvog svetskog rata insignije su izradjivali Artis Bertran u Parizu (Francuska) i Braca Igenen u Le Loklu (Svajcarska. 

 
 

Copyright © 1997 NJKV Prestolonaslednik Aleksandar II
Sva prava zadržana 
webmaster@dvor.rs