Kraljevski Ordeni
Orden svetog Save
 
Avers ordenskog znaka 1. stepena
 
 
Ordenska zvezda
1. stepena
 
Orden svetog Save osnovao je kralj Milan I 23. januara 1883, istovremeno sa Ordenom belog orla. Orden je nazvan po prvom srpskom arhiepiskopu svetom Savi, iz kraljevske kuce Nemanjica, koji je umro pocetkom trinaestog veka. Izmedju krakova belo-plavo emajliranog malteskog krsta postavljeni su pozlaceni dvoglavi orlovi. Avers medaljona predstavlja ikonu sveca, okruzenu ovalnim prstenom na kome je zapisano "Svojim trudom postigao je sve" na staroslovenskom jeziku. 

Kralj Petar I nastavio je da dodeljuje orden, samo su osnivacevi inicijali uklonjeni sa reversa medaljona i zamenjeni godinom ustanovljenja (1883). Orden je organizovan u 5 stepeni, i bio je dodeljivan srpskim gradjanima i stranim drzavljanima, za zasluge na polju kulture, narodne prosvete, nauke, javnih sluzbi i Crkve, kao i za zasluga prema Kralju, drzavi i naciji, i civilnim i vojnim licima. 

Orden je dodeljivala Kruna. Ne bi ga trebalo mesati sa istoimenim trostepenim ordenom za zasluge koji dodeljuje Srpska Pravoslavna Crkva. 

Ordenske insignije su prvo izradjivali u Becu (Austrija) Rote & Sinovac, Vincent Majer i sinovi, Karl Fismajster i G.A. Sajd. 

Po izbijanju Balkanskih i Prvog svetskog rata, insignije su izradjivali Artis Bertran u Parizu (Francuska) i Braca Igenen iz Le Lokla (Svajcarska), kao i neke domace radionice (Sorlini iz Varazdina i Grizbah & Knaus iz Zagreba). Poznije insignije se razlikuju po svetlo zelenoj boji sakosa umesto prvobitne tamno crvene. 

 
 

Copyright © 1997 NJKV Prestolonaslednik Aleksandar II
Sva prava zadržana 
webmaster@dvor.rs