Краљевски Ордени 
Орден Карађорђеве звезде
 
Аверс 
орденског знака 1. степена
 
Звезда 1. степена ордена за ратне заслуге
Краљ Петар I основао је орден 1. јануара 1904, да би обележио своје ступање на српски престо и стогодишњицу Првог српског устанка против Турака; устанак је водио оснивач Династије - Ђорђе Петровић, звани Црни Ђорђе (или Кара-Ђорђе) због тамног тена. Карађорђе је изабран од стране Скупштине за наследног врховног вођу Срба, а Султан га је признао као вазалног кнеза. 

Нови орден је требало да замени два претходна одличја Династије Обреновић са посебним обележјима породичних ордена: Орден Таковског крста и Краљевски орден Милоша Великог. Оба у ствари славе оснивача Династије Обреновић, Кнеза Милоша, Вођу Другог српског устанка (1815). Орден Карађорђеве звезде је имао статус највишег државног признања, са неким елементима породичног ордена (сви кнежеви краљевске крви стичу овај орден на рођењу, а инсигније се на њих стављају при крштењу). 

Орден има 4 степена, а додељиван је српским држављанима за посебне заслуге према Краљу, држави и нацији у цивилној или војној служби, а од 1906. и страни држављани су могли да примају орден. 

Током Балканских ратова уведен је и посебан одељак као Орден за ратне заслуге (са мачевима укрштеним кроз центар крста), за награду официрима за изузетну храброст показану на бојном пољу, као и за заслуге (у вишим степенима) у успешном командовању трупама. Инсигније овог одељка ношене су на црвеној моарираној свиленој траци. 

Војнички орден Карађорђеве звезде основан је 1915.г. и намењен награђивању изузетне храбрости подофицира и војника на бојном пољу, у два степена (Златни и Сребрни крст). Орден додељује Круна, и не би требало да се поистовећује са истоименим орденом који додељује Република Српска. Орден за ратне заслуге је био изузетно редак (само осамнаест додела, међу њима амерички Генерал Першинг, британски фелдмаршал Хег и Френц, француски маршали Зофр, Арај, Петен, Франше д`Епере и Гијома, италијански генерал Кадорна, румунски краљ Фердинанд I и други, а међу Србима Краљ Александар I и војводе Мишић и Степановић; у Другом светском рату једина додела ордена 1. степена са мачевима односила се на град Крагујевац 1942.г.). Скорија додела ордена у мирнодопском одељку била је у 3. степену, и то британском историчару Мајклу Лизу. Орденске инсигније је првобитно производио Г.А. Сајд у Бечу (Аустрија), а касније Артис Бертран у Паризу (Француска) и Браћа Игенен у Ле Локлу (Швајцарска), као и неке домаће радионице (као браћа Сорлини, у Вараждину).

  

Copyright © 1997 ЊКВ Престолонаследник Александар II
Сва права задржана 
webmaster@dvor.rs