Краљевски Ордени 
Орден светог кнеза Лазара
 
Ланац ордена
Краљ Петар II 
са ланцем ордена
Орден светог кнеза Лазара основан је одлуком Народне скупштине потписаном од стране краља Александра I, у спомен на петстоту годишњицу битке на Косову (28. јуна 1389.) која се завршила колапсом средњовековне српске државе. 

Свети кнез Лазар, из породице Хребељановића, предводио је српску војску која је била поражена од снага турског султана Мурата I. Султана је убио српски витез Милош Обилић, а ухваћеном српском кнезу Турци су одрубили главу. Култ светог Кнеза Лазара је био веома јак међу Србима, а сам догађај се сматра најзначајнијим у целокупној српској историји. 

Комеморација петстоте годишњице је прослављена и миропомазањем Краља, а ланац је наручен код Николауса и Дункера у Ханау (Немачка). Орден су носили једино Краљ Србије и његов пунолетни наследник. Од настанка орден су носили:  Краљ Александар I (Обреновић) Краљ Петар I Принц Ђорђе (као престолонаследник 1903-1908) Принц, касније Краљ Александар I Краљ Петар II Принц престолонаследник Александар II 5. фебруара 1998. Наследник престола принц Петар је званично прикључен листи носилаца Ордена светог кнеза Лазара. Инсигније су воема богате, израђене од злата, емајла, украшене рубинима, сафирима, смарагдима, брилијантима и бисерима. Решење је урадио Михаило Валтровић.

 
Copyright © 1997 Њ.К.В. Принц Александар II
Сва права законом заштићена
 

Copyright © 1997 ЊКВ Престолонаследник Александар II
Сва права задржана 
webmaster@dvor.rs