IZVODI IZ ŠTAMPE / PRESS CLIPPING

5. februar 2012.

DNEVNIK

EKSKLUZIVNO: PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR II KARAĐORĐEVIĆ GOVORI ZA „DNEVNIK" POVODOM DIJAMANTSKOG JUBILEJA BRITANSKE KRALjICE ELIZABETE II

Kuma će vladati duže od Viktorije

Description: D:\03.jpgBritanska kraljica Elizabeta II  sutra će obeležiti dijamantski jubilej  - 60 godina svoje vladavine  na prestolu jedne od najmoćnijih država sveta. Krv i život srpske dinastije Karaćorđević prepliće sa britanskom krunom u čijem naslednom redu je najstariji sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, princ Petar,  zvanično na 92. mestu. “Kraljica je moja kuma. Otac kraljice Elizabete II, kralj Džordž VI, takođe mi je bio kum na krštenju, kao i mom ocu, kralju Petru II“. –priča nam prestolonaslednika Aleksandar.

Princ Petar, prvi sin prestolonaslednika Aleksandra II, danas slavi svoj 32 rođendan, a koliko sutra, 6. februara, britanska kraljica Elizabeta II obeležiće dijamantski jubilej svoje vladavine. Elizabeta Aleksandra Meri ušla je u istoriju kao prva vladarka posle kraljice Viktorije, koja je na prestolu jedne od najmoćnijih država sveta provela punih 60 godina. Datum preuzimanja prestola kraljica će obeležiti u krugu porodice, dok će velika četvorodnevna proslava biti organizovana početkom šestog meseca, jer je zvanično krunisana 2. juna 1952. godine.

Na velikoj svetkovini nezaobilazni gosti među zvanicama plave krvi i svetskog džet seta, kao i u svim važnim događajima za britansku krunu, biće, i prestolonaslednik Aleksandar II sa suprugom princezom Katarinom. Razloga je mnogo, jer se krv i život srpske dinastije prepliće sa britanskom krunom, u čijem naslednom redu je današnji slavljenik doma Karađorđevića, princ Petar, na 92. mestu, po listi objavljenoj u momentu kada su aprila 2011. princ Vilijem i Kejt Midlton obavili venčanje stoleća. Pozivnica za junaski britanski spektakl, kako u razgovoru za „Dnevnik" potvrđuje prestolonaslednik Aleksandar II, stigla je i ovaj put iz Bakingemske palate.

Description: D:\images_britishpathe_comCA3KMYMD.JPG
Kralj Džordž VI, kralj Petar II, i princeza Elizabeta

- Tokom godina prisustvovao sam brojnim događajima koje su organizovale kraljevske porodice u Velikoj Britaniji i drugim monarhijama, kao što su prijemi, proslave, rođendani i sahrane. Prošle godine moja supruga i ja bili smo gosti na prekrasnom venčanju princa Vilijema, što je bio događaj za pamćenje, a ove godine prisustvovaćemo proslavi 60. godišnjice od dolaska kraljice Elizabete na britanski presto - objašnjava presolonaslednik Aleksandar II.
Description: D:\KING-GEORGE-VI---4.jpg
On istovremeno ukazuje i na bitne događaje koje su ga za života vezivale za Elizabetu II i ekskluzivno za naš list, kao svedočanstvo momenta kada ga je u Vesminsterskoj  opatiji  krstila britanska kraljica, sa Dvora na Dedinju poslate su nam i fotografije. Na njima su, uz tada princezu i naslednicu britanske krune, i kralj Petar II sa suprugom kraljicom Aleksandrom, zabeleženi tokom prestolonaslednikovog krštenja u Londonu.

Prvi put „Dnevnik" objavljuje i pismo koje je kralj Džordž VI, Elizabetin otac, uputio kralju Petru II, povodom rođenja prestolonaslednika srpske krune, unuka Aleksandra I i Marije, kćerke rumunskog kralja, koja je, pre dolaska na jugoslovenski presto, bila i princeza od Velike Britanije i Irske, sinovica engleskog kralja Edvarda VII i unuka čuvene Viktorije. Vesminster je tada zvonio u svetkovini srpske krune i Aleksandrovog krštenja obavljenog u opatiji, nedaleko od trona na kome su krunisani svi vladari Ostrva.

- Kraljica je moja kuma. Ona je u vreme kada me je patrijarh Gavrilo krstio u Vestminsterskoj opatiji bila princeza Elizabeta. Otac kraljice Elizabete II, kralj Džordž VI, takođe mi je bio kum na krštenju, kao i mom ocu, kralju Petru II. Zatim vojvoda od Edinburga, suprug kraljice Elizabete, blizak je rođak moje majke kraljice Aleksandre, ćerke grčkog kralja Aleksandra. Mi vodimo poreklo od kraljice Viktorije, čija je unuka bila moja baka kraljica Marija od Jugoslavije, ali iznad svega moja porodica se ponosi time što smo potomci vožda Karađorđa. Podsetio bih da je moja baka, kraljica Marija od Jugoslavije, sahranjena u Frogmoru, blizu vindzorskog zamka, pored kraljice Viktorije i drugih rođaka britanske kraljevske porodice. Ali moj san je da se svi članovi kraljevske norodice, umrli u inostranstvu, vrate kući na Oplenac - kaže nam prestolonaslednik Aleksandar II.

U kontaktima sa svojom kumom, britanskom suverenkom, njemu je posebno ostao u sećanju lični jubilej, proslava 50-tog rođendana u elitnom hotelu Kleridžis, kada se još uvek nalazio u izgnanstvu, koje je nakon Drugog svetskog rata i uvođenja Titovog režima bilo određeno Karađorđevićima.
- Kraljica Elizabeta bila je na toj proslavi kao i mnogi drugi dragi i uvaženi gosti. Kada me je pitala koja mi je želja, ja sam tada zaista poželeo samo da se vratim kući, u Srbiju. Bili su tu i brojni kraljevi i kraljice iz Evrope i sa Bliskog istoka, kao i predstavnici drugih država, ukjučujući i dva senatora, člana komiteta za spoljne poslove senata Sjedinjenih Američkih Država - objašnjava nam prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, s kojim smo vezu uspostavili upravo u Vašintonu, gde su već tradicionalno on i princeza Katarina bili prvog četvrtka u februaru među zvanicama na Molitvenom doručku američkog predsednika.